Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів.

09.08.2022

ПРАВДА та МІФИ про мавпячу віспу і чи варто її боятися

Мережею вже ширяться жарти, що мавпяча віспа  це спойлер на 2023 рікЩо це за хвороба, про яку ми час від часу чуємо, коли натрапляємо на новини не про війну. Це нова пошесть і ми всі помремо? Ні. Спробуємо розібратись.

 

Що таке мавпяча віспа?

Вперше цю хворобу описали в 1958 році. Тоді зафіксували два спалахи серед мавп, яких тримали для досліджень. Симптоми нагадували віспу, звідси й назваАле перший випадок зараження людини зафіксували в 1970 році в Демократичній Республіці Конго. Тоді якраз активно працювали над елімінацією натуральної віспи. Після цього спалахи фіксувались і в інших країнах центральної та західної Африки. 

Загалом мавпяча віспа  це доволі рідкісне, ендемічне (таке, що поширене лише в певних місцевостях) вірусне захворювання. Поза межами Африки цю віспу діагностували лише у мандрівників.

 Наразі за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), 12 країн-членів ВООЗ, які не є ендемічними для цього захворювання, зафіксували у себе цю хворобу.  Серед них: Австралія, Бельгія, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Велика Британія. Зафіксовані випадки які не мають зв’язку з мандрівками. За інформацією, яка існує на цей час, в багатьох випадках (але не в усіх) хворобу діагностували також у чоловіків, які практикували секс з іншими чоловіками. Попереджаємо фейки, що цевиключно хвороба геїв”. Ні, на це захворювання хворіють діти, вагітні жінки і люди всіх рас та орієнтацій. Наразі ВООЗ лише зафіксувала таку особливість і не більше. Але ця інформація дещо спантеличила вчених, адже за даними, які існують, ця хвороба не передається статевим шляхом. Проте під час сексу, ви точно знаходитесь у сильній близькості з людиною, тому і ризик зараження вищий

Як передається вірус мавпячої віспи та які його симптоми

 В першу чергу потрібен дуже тісний контакт. Наприклад, можна заразитись, якщо спати на одній і тій самій білизні, що і хворий. Він може передатись через пошкоджену шкіру або рідини організму, наприклад, слину: наприклад, якщо тривалий час розмовляти один з одним на близькій відстані. Крапельки слини, які непомітно потрапляють на обличчя, можуть стати причиною зараження

 Існує 2 групи вірусу: західноафриканський та центральноафриканській. Інкубаційний період триває приблизно від 6 до 21 дня.

Першою країною, яка запровадила обов’язковий 21-денний карантин для хворих на мавпячу віспу стала БельгіяБританія думає піти далі та рекомендує карантин також для контактних людей. Загалом початкові симптоми захворювання такі:

  •     висока температура (38.5 та вище);

  •     головний біль;

  •     біль в м’язах;

  •     біль в спині;

  •    набряк лімфатичних вузлів;

  •    озноб;

  •    сильна втома.

Приблизно через 1-3 дні після підняття температури (іноді довше) з’являється специфічний висип, який нагадує пухирці або папули. Спочатку  на обличчі, потім розповсюджується по всьому тілу. Загалом хвороба триває 2-4 тижні.

В африканських країнах помирає 1 людина з 10. Але почекайте лякатисьБагато чого залежить від вашого імунітетуНайбільше в зоні ризику

  •     діти;

  •     вагітні жінки;

  •    люди з серйозними захворюваннями імунітету, наприклад, ВІЛ/СНІД.

Також багато залежить від варіанту вірусу. За даними від ВООЗ, важчі випадки спричиняє центральноафриканський варіант вірусу. За попередньою інформацією вчених ми маємо справу з західноафриканським, м’якшим варіантом. Наразі в Європі та США поки не зафіксовано жодної смерті від мавпячої віспи.  

Це якось лікується? А вакцина буде?

 Ні, не лікується. Ваш організм або впорається, або ні.  Вакцина від віспи натуральної може захистити і від віспи мавпячої. Дані з Африки показують, що якщо людина вакцинована проти віспи натуральної, то її захист проти віспи мавпячої сягає 85%. В США єдина вакцина, яка зареєстрована від обох видів віспи має назву JYNNEOSTM. 

Поки що якихось конкретних рекомендацій щодо щеплення немає. Наразі ВООЗ не вважає масову вакцинацію проти мавпячої віспи обов’язковоюПоки варто концентруватись на гігієні та безпеці статевого життя.

 За даними Міністерства охорони здоров’я (МОЗ), в Україні не зафіксовано жодного випадку зараження мавпячою віспою.

Як вважає мікробіолог Олена Лівінська, згасне ситуація на Європейському континенті з цією хворобою чи набуде масштабності буде зрозуміло в найближчі місяці. Якщо все буде розвиватись не за тим сценарієм, яким би нам хотілося, то, можливо, щеплення від віспи поновлять. Люди старшого віку, які встигли отримати вакцину після віспи натуральної, скоріш за все вже захищені

Лікар епідеміолог ДУ ТМО ЦПМ МВС по Вінницькій області.

(с) 2024

Запис до лікаря