Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів.

11.08.2022

РОЗКРАДАННЯ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ

 

На жаль, зараз в мережі можна наштовхнутися на непоодинокі історії розкрадання, продажу або перепродажу гуманітарної допомоги для військових та цивільного населення. Це не корупція, але також злочин.

 

Наприкінці березня депутати ухвалили закон, який запроваджує кримінальну відповідальність за “використання під час дії воєнного стану гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги не за цільовим призначенням, а саме з метою отримання прибутку або власного збагачення”.

 

Тепер нецільове використання гуманітарки каратиметься позбавленням волі від 3 до 7 років з конфіскацією майна або без такої. Якщо ним займаються службові особи з використанням влади чи службового становища — це буде обтяжувати вину.

 

Якщо ви стали свідком розкрадання, продажу чи іншого використання гуманітарної допомоги не за призначенням:

 

Зафіксуйте факт продажу відповідних товарів на фото або відео.

Вимагайте від продавців надати документи, що підтверджують законність отримання та продажу товарів (сертифікати якості, накладні тощо).

У разі відмови надати ці документи, незалежно від того, чи вдалось зафіксувати продаж або розкрадання гумдопомоги, зверніться до Нацполіції з повідомленням про злочин.

У разі бездіяльності правоохоронних органів — надавайте цьому розголосу.

Може бути й таке, що продаж гуманітарної допомоги побачити не вдалося, але вона кудись зникає і не доходить за призначенням. У такому випадку треба звернутися або до керівництва військово-цивільної адміністрації або залучати до розслідування журналістів.

 

Найголовніше — не ігноруйте такі випадки. Корупція руйнує.

(с) 2024

Запис до лікаря